marți, 26 februarie 2013

Lupu: 120 de milioane de dolari de la BEM au fost furați la indicația "Șefului"

Foto: tribuna.md

Președintele Parlamentului, Marian Lupu, susține că Grigorie Gacichevici, fostul director al Băncii de Economii, a avut permisiunea să fure 120 de milioane de dolari, prin oferirea creditelor neperformante. În cadrul unei emisiuni la ProTV Chișinău, Marian Lupu a declarat că fostul director nu ar fi putut să fure o sumă atît de impunătoare fără permisiunea “șefului”. Lupu a ezitat să spună cine este „șeful”, menționînd că ancheta va arăta cine a permis furtul, iar persoanele vinovate vor fi pedepsite, notează NOI.md.

“La BEM s-au furat 120 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă aproape 10% din bugetul de stat, 15% din bugetul asigurărilor sociale. Faptul că Gacichevici a fost implicat nu substituie ancheta, însă, fără coparticiparea lui, acest lucru nu era posibil. Dar a fost oare doar el implicat? Poți într-o țară ca Republica Moldova să furi acești bani fără să știe superiorii tai? Eu admit că 10 mii, 50 de mii de dolari poți fura fără știința șefului, însă așa sumă nu. Asta s-a întîmplat timp de doi ani”, a specificat Lupu.

Menționăm că, potrivit unui bilanţ al BEM, în 2012, instituţia financiară a înregistrat pierderi în mărime de peste 300 milioane de lei. În acelaşi timp, peste 55 la sută din totalul împrumuturilor sînt neperformante, cu probleme la restituire.

Guvernatorul BNM a declarat că Banca de Economii se află într-o criză gravă de încredere, iar statul trebuie să majoreze capitalul băncii cu 700 milioane de lei. În același timp, la 31 ianuarie 2013, activele băncii alcătuiau 6,719 milioane de lei, majorîndu-se în luna ianuarie curent cu 86,7 milioane de lei sau cu 1,3% .
Sursa: NOI.MD

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .