luni, 4 februarie 2013

Locul amplasării monumentelor lui Sulac și Eminescu – o dilemă pentru funcționarii locali

Foto : noi.md
Săptămîna trecută, funcționarii locali au căutat un loc pentru monumentul lui Grigore Vieru, iar săptămîna aceasta – pentru monumentele lui Nicolae Sulac și Mihai Eminescu.

Azi, în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău, sculptorul Andrei Dohotaru a prezentat machetele celor două monumente.

„Sculptura lui Mihai Eminescu a fost făcută în stilul secolului XIX. Am făcut modele mici în bronz ca să fie clar ce reprezintă", a declarat Dohotaru.

La rîndul său, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că, deocamdată, nu se știe unde vor fi amplasate cele două sculpturi și a recomandat autorului lucrărilor să discute cu arhitecţi pentru a găsi locul cel mai potrivit.

„În ambele cazuri este o problemă cu zona. Să nu supraîncărcăm o zonă, nici să nu instalăm monumentul fără vreun folos”, a declarat Grozavu.

„Trebuie să avem o astfel de bancă în parc, unde fiecare trecător să se aşeze lîngă Mihai Eminescu. Trebuie să analizăm harta centrului istoric. În ceea ce priveşte monumentul lui Mihai Eminescu, este vorba despre amplasarea lui într-un parc sau scuar, iar monumentul lui Nicolae Sulac trebuie să fie amplasat în faţa Palatului Naţional. Vreau un concept privind amplasarea acestora, ca să fie clar", a continuat primarul general Dorin Chirtoacă.

Totodată, el a îndemnat locuitorii capitalei să vină cu propuneri, iar locația să fie stabilită după ce Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor își va expune părerea.


0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .