În mai puțin de două săptămâni de lucru intens, o Comisie de Revizuire a Constituției, din care n-a făcut parte niciun expert în drept constituțional, a conceput amendamente la legea fundamentală care pun în pericol echilibrul puterilor în stat, arhitectura instituțională a statului de drept, și sunt un risc serios pentru democrația noastră oricum greu încercată în ultimul an.
Ca să nu mai vorbim de faptul că nicio modificare la Constituție nu poate ignora rezultatele referendumului din 2009, indiferent că ne place sau nu. În noul nostru Policy Brief analizăm pericolele care se ascund în spatele modificărilor la Constituție și atragem atenția asupra riscurilor pentru statul de drept și democrație în România, dacă această Constituție va fi în final adoptată în forma în care o vedem azi.
Proiectul de revizuire a Constituţiei va fi transmis miercuri Consiliului Legislativ şi, apoi, Curţii Constituţionale (CCR), a anunţat, marţi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu. El a arătat că în termen de cinci zile Consiliul Legislativ se va pronunţa asupra proiectului. Între timp, criticile societăţii civile asupra revizuirii se înteţesc.
Antonescu a amintit că este programată o consultare cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, cărora le-a fost trimis textul, şi urmează ca în 4-5 iulie reprezentanţi ai Comisiei să vină în România pentru o primă discuţie pe proiectul de revizuire. Preşedintele Senatului a afirmat că nu are în vedere posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului după discuţiile cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Antonescu a afirmat şi că nu vede ce obiecţii ar putea avea CCR, pentru că „ea are a se pronunţa în raport cu limitele revizuirii şi fără nici un fel de îndoială limitele revizuirii au fost respectate”.
„Când modifici Constituţia, evident că aici nu ai alt reper - vorbesc din punctul de vedere al Curţii - decât limitele revizuirii. În sensul acesta nu cred să fie probleme. Dorim să lăsăm perioada de vacanţă parlamentară, perioada verii, pentru dezbatere publică pe un proiect de data aceasta conturat şi începând cu prima zi, începând cu 1 septembrie, proiectul va intra mai întâi în Senat, după aceea în Camera Deputaţilor şi va avea loc dezbaterea finală şi votul”, a mai arătat preşedintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei.
Echilibrul puterilor în stat este rupt.
Expert forum (EFOR) a publicat marţi un document în care analizează modificările operate la textul Constituţiei şi atrage atenţia asupra riscurilor pe care le-ar presupune adoptarea proiectului, în forma actuală, pentru statul de drept şi democraţie în România. „Modificările sunt substanțiale: echilibrul puterilor în stat este rupt de afirmarea Parlamentului ca supraputere, rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al Curţii Constituţionale se diminuează, fisura între procurori și judecători se adâncește, iar președintele rămâne cu atribuții pur decorative. Din echipa care a redactat aceste modificări lipsesc profesorii și specialiștii în drept constituțional ale căror opinii nu au fost auzite decât parțial atunci când presa le-a cerut să comenteze diferite amendamente”, se arată în documentul EFOR. În acesta se mai subliniază: „Noua Constituție include prevederi de procedură penală excesiv de detaliate pentru un text constituțional”.
Sursa informatiei : http://www.mediafax.ro si http://radiogrado.ro/
marți, 25 iunie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 commenti:
Trimiteți un comentariu
Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .