Cum imi dau seama daca am relatii toxice cu prientenii si familia?Buna! Sunt Mihaela Bucur, coach si membru al Academiei Romane de Coaching si astazi doresc sa raspund la intrebarea “ CUM IMI DAU SEAMA DACA AM RELATII TOXICE CU PRIENTENII SI FAMILIA MEA?”

In primul rand doresc sa clarific ce insemana relatii toxice si pentru asta voi vorbi despre triunghiul dramei. Sunt 3 roluri pe care uneori fara sa ne dam seama le putem juca: victima, persecutor si salvator. Aceste roluri sunt toxice si poti trece dintr unul in altul chiar si in 5 minute.
 Asadar daca tu sau vreun prienten sau familiar manifesta unul, doua sau toate aceste roluri este o relatie toxica cu cine ii permite sa mentina relatia.

Asadar, ca si victima, te plangi mereu, vezi simti mirosi doar partile negative ale situatiilor cotidiene, ceri ajutor mereu indiferent de dificultatea situatiei, cauti un salvator sa iti obtina ceea ce tu doresti. Crezi ca tu nu poti sa faci nimic si cel de langa tine poate. Ca si punct pozitiv daca pot spune asa, e ca iti acumulezi energia, punct negativ este ca nu iti explorezi, gasesti si dezvolti abilitatile tale.
Ca si persecutor cauti mereu vinovat si il acuzi violent, netinand cont de etica si moralitate. Tu esti mereu perfect, faci totul perfect, tu esti a tot stiutor si ii consideri pe ceilalti inferiori tie. Ca si punct pozitiv daca pot spune asa este ca are o inalta autoestima iar ca punct negativ nu lasa pe cel de langa el sa isi descopere genialitatea si isi consuma energia pe lucruri fara importanta si intr un mod violent.

Ca si salvator cauti mereu sa salvezi pe oricine chiar daca nu ti a cerut ajutorul. Te oferi voluntar si te bagi in seama singur fara sa te gandesti ca deranjezi, ca celalat este un geniu si poate la fel sau mai bine decat tine. Salvezi victime si daca nu ai la indemana te simti rau pentru ca nu stii sa te ocupi de tine. Te intereseza doar viata altora pentru ca crezi ca ajutand te ridica pe un pedestal.
Tin sa mentionez ca daca nu ai victima nu ai triunghi. Victima are nevoie de un salvator, salvatorul de o victima, persecutorul de o victima. Deci fara victima nu exista triunghi si am zis ca toate 3 sunt toxice.

Deci daca tu observi macar una din cele 3 roluri, cu toate ca daca e 1 sunt toate 3, da, ai o relatie toxica. Si daca ai permis la 1 sigur ai mai multe.

Asadar iti sugerez sa faci curat in relatiile tale asa incat sa ajungi la o relatie de la adult emotional la adult emotional cu tine, prientenii si familia.
Te invit la o ora de coaching unde iti vei gasi scopul si metodele spre succesul tau zilnic si de asemenea te invit pe pagina mea: https://www.facebook.com/mihaelabucurlifecoach/Din suflet pentru suflet

Postări populare

Ultimele comentarii