Moldova va realiza proiecte noi în domeniul transportului


Foto: moldovenii.md
Agenții economici din Republica Moldova vor beneficia de un nou tip de autorizații de transport, valabile pentru mai multe țări membre ale coridorului TRACECA (coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia), informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, aceasta prevede Acordul privind crearea sistemului de autorizații multilaterale ale TRACECA, semnat la reuniunea a XI-a a Comisiei Interguvernamentale TRACECA de la Istanbul, de Moldova, Ucraina, Turcia, România, Armenia și Georgia. Alte state membre examinează posibilitatea aderării pe viitor la acest acord, care are ca scop facilitarea transportării mărfurilor pe coridorul TRACECA.

Ministrul în exercițiu al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a declarat în cadrul reuniunii că, la etapa actuală, Moldova depune eforturi pentru crearea reţelei de noduri logistice, precum şi pentru crearea condiţiilor atractive dezvoltării transporturilor multimodale, inclusiv prin îmbunătăţirea infrastructurii de transporturi. Funcționarul a subliniat că guvernul de la Chişinău intenționează să exploateze la maximum potenţialul locaţiei geografice a Republicii Moldova în vederea atragerii noilor fluxuri de tranzit al mărfurilor, iar participarea la programul TRACECA oferă noi oportunităţi în acest sens. În context, Vasile Botnari a anunţat cîteva priorități pentru care Moldova este în căutare de investiții, printre care construcția drumurilor de ocolire a orașelor, inclusiv a municipiului Chișinăului, reabilitarea rețelei de drumuri naționale, modernizarea rețelei de cale ferată ș.a.

Potrivit ministrului, sub egida TRACECA pot fi inițiate noi proiecte de infrastructură pentru crearea condiţiilor necesare transportării mărfurilor, care să fie finanțate direct de UE și coordonate de alți participanți și investitori. Vasile Botnari a precizat că Moldova este pregătită, cu suportul tehnic al TRACECA, să propună noi idei atît în domeniul drumurilor, cît și în cel feroviar, pentru examinare potenţialilor donatori.

În cadrul reuniunii țările membre au ales secretarul general al TRACECA, funcție care va fi executată de reprezentantul României. De asemenea, a avut loc transmiterea de către Tadjikistan a preşedinţiei Comisiei Interguvernamentale TRACECA.

Programul TRACECA a fost creat la conferinţa de la Bruxelles, pe 3 mai 1993, la care au participat miniştrii Transportului și Comerţului din Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. In anul 1996, au fost acceptate în programul TRACECA Ucraina şi Mongolia, ulterior, în 1999, Republica Moldova, iar în 2002 – Bulgaria, România şi Turcia.

Postări populare

Ultimele comentarii