luni, 26 ianuarie 2015

Slusari: Ministrul Agriculturii trebuie să devină vicepremier


Foto : protv.md
„Moldova este unica țară în care diferite servicii fitosanitare și veterinare nu se află în subordonarea ministerului de profil. Mai mult, declarînd dezvoltarea agriculturii și a localităților rurale drept una dintre prioritățile de bază, aceste funcții la fel sînt repartizate între diferite structuri. Poate de aceea avem atîtea situații cînd stînga nu știe ce face dreapta”. Astfel a comentat pentru NOI.md recenta declarație a funcționarilor ruși preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Interlocutorul a amintit că în cadrul recentelor negocieri purtate la Berlin de ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, cu omologul său rus, Nicolai Fiodorov, și cu șeful serviciului „Rosselhoznadzor”, Serghei Dankvert, pe marginea reluării exportului fructelor, legumelor, conservelor și producției alcoolice moldovenești pe piața rusă, funcționarii ruși au înaintat pretenții serioase.

În particular, oficialii ruși au menționat că după reforma din Moldova, ministerul de profil nu mai răspunde pentru securitatea producției, aceste competențe fiind transmise unui serviciu special aflat în subordinea Guvernului. Din această cauză, este imposibil de avut un dialog constructiv privind exportul producției din Moldova în Rusia .

„Nu cred că aceasta este principala problemă. Însă este un nonsens, cînd organul care realizează politicile în domeniu adoptate de ministerul de profil, în cazul dat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), se subordonează nu ministerului, ci Guvernului în persoana prim-ministrului. Aceeași situație s-a creat și în cazul Agenției «Apele Moldovei», care realizează strategia de irigare de dezvoltare a agriculturii și a fost transmisă în subordinea Ministerului Mediului”, a spus expertul.

„Cu cine ar trebui să negocieze ministrul rus problemele legate de calitatea producției moldovenești?! Sînt convins că transmiterea ANSA și a Agenției «Apele Moldovei», în subordinea Ministerului Agriculturii va îmbunătăți situația. Mai mult, consider că Ministerul Agriculturii ar trebui să preia o parte din funcțiile Ministerului Dezvoltării Regionale. În genere, cred că actualul minister al agriculturii ar trebui redenumit în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ca în Europa, spre care noi tindem. Trebuie ca fermierii să decidă la un singur minister și problemele legate de procurarea frigiderelor, și cele ce țin de construcția drumului sau liniei de electricitate”, consideră specialistul.

„Mai mult, avînd în vedere că am desemnat dezvoltarea agriculturii și a localităților rurale drept priorități, ar fi logic ca ministrul Agriculturii să dețină și funcția de vicepremier. Toate acestea ar concentra într-un singur minister toate funcțiile necesare și va contribui la repartizarea și valorificarea mai bună a fondurilor și investițiilor”, a conchis Slusari.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .