Declaraţie şoc: Ungaria trebuie să intervină pe teritoriul României şi să asigure PROTECTORAT ţinutului secuiesc

Declaraţie şoc: Ungaria trebuie să intervină pe teritoriul României şi să asigure PROTECTORAT ţinutului secuiesc

Declaraţie de ultimă oră:

Jobbik – Ungaria să asigure autonomia secuilor, chiar cu riscul unui conflict

Partidul de extrema-dreapta din Ungaria, Jobbik, solicita o pozitie ferma a statului ungar pentru sustinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Intr-un comunicat postat pe site-ul partidului Jobbik, parlamentarul Gaudi- Nagy Tamas reitereaza pozitia partidului fata de relatia cu Romania si cu minoritatea maghiara de pe teritoriul ei.

“Ma aflam la Targu-Mures, unde ma interesam de la liderii Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) despre situatia eforturilor pentru autoderminarea secuilor, cand am primit vestea ca Primaria din Targu-Mures nu permite comunitatii maghiare sa serbeze ziua de 20 august, data nasterii regelui intemeietor de stat, Szent Istvan. Autoritatile locale au invocat ca se tem ca maghiarii vor vandaliza piata, confiscata de statul roman de la franciscani si neretrocedata inca.”
- noteaza parlamentarul ungar.

Solicită protectorat

In consecinta, Gaudi-Nagy Tamas cere in numele partidului Jobbik ca Ungaria sa intervina pe teritoriul Romaniei. 
“Toate aceste masuri dovedesc clar ca drepturile libertatii secuilor sunt ingradite. In conditiile actuale, ei nu pot trai liberi pe pamantul lor natal. Baza autodeterminarii lor nu poate fi alta decat obtinerea autonomiei teritoriale totale, iar pentru asta statul ungar trebuie sa asigure protectorat. Statul ungar trebuie sa reprezinte cu ferminate la nivel international problema autoderminarii si sa si-o asume chiar cu pretul unui conflict.”

- scrie sursa citata, reiterand astfel pozitia presedintelui Jobbik, Vona Gabor, de la tabara de vara din Borzont, Harghita.

Amintirea lui Martie Negru 1990

Parlamentarul Jobbik considera ca trebuie blocata initiativa de reorganizare teritoriala a Romaniei.
“Comunitatea secuiasca nu mai poate astepta ajutorul politicienilor. Asa cum a anuntat Consiliul National Secuiesc inca din 2011, chiar cu riscul unei opozitii pasnice, este nevoie de o autonomie pe modelul locuitorilor din Irlanda de Nord, celor din Tirolul de Sud sau a celor din Tara Bascilor.Trebuie blocata initiativa abuziva de a reorganiza teritoriile locuite de maghiari. Comunitatea maghiara nu trebuie sa dea inapoi, si, cu respectarea legii, sa serbeze ziua de 20 august. Maghiarii din Targu-Mures si secuii de pe Valea Nirajului au aratat un exemplu de impunere de respect prin opozitia fructoasa dovedita in 1990.”
- a incitat Nagy Gaudi-Tamas, amintind de conflictul interetnic romano-maghiar din martie 1990, soldat cu morti si raniti in ambele tabere.

Ameninţarea Kosovo

“Nici o comunitate nu poate trai in teama si in suprimare pe pamantul natal. Trebuie atrasa atentia Europei si trebuie comunicat ferm politicienilor din Romania ca in 2013 nu mai pot calca in picioare drepturile secuilor, fara ca acest lucru sa aiba repercusiuni.
Pentru comunitatea maghiara si secuiasca nu mai poate fi ocolita asigurarea drepturilor autoderminarii pe modelele functionale din Europa, cum este cel din Tirolul de Sud. Neasigurarea ei duce nu doar la un pericol existential pentru maghiarii din Ardeal, ci si la posibilitatea izbucnirii unui conflict sangeros pe modelul Kosovo. Evitarea unui asemenea conflict este in interesul oricarei natiuni cu o minte limpede.”
- a incheiat Gaudi-Nagy Tamas.
Sursa: ziare.com

Jobbik nu se lasă. Gata să își asume un război sângeros cu România

Magyar-Garda_Jobbik nu se lasă. Gata să își asume un război sângeros cu RomâniaActiviştii partidului extremist ungar Jobbik urmează exemplul liderului lor, Gabor Vona, care este gata să-şi asume un conflict cu România pentru apărarea drepturilor minorităţii maghiare. Deputatul Gaudi-Nagy Tamaş afirmă, pe situl partidului Jobbik, că secuii din Transilvania “trăiesc în frică şi sunt oprimaţi în patria lor“.
Drepturile secuilor sunt îngrădite arbitrar, ei nu pot trăi liber în propria lor ţară“, adaugă parlamentarul. El susţine că singura soluţie este “autodeterminarea până la autonomia teritorială deplină” iar Ungaria trebuie să-şi asume reprezentarea secuilor în forurile internaţionale “chiar cu preţul unui conflict“.

În caz contrar, se poate ajunge la un conflict sângeros ca în Kosovo, avertizează Gaudi-Nagy.

Sursa: pesurse.ro

VIDEO: Ascensiunea extremei drepte în Ungaria

sursa: facebook.com

Postări populare

Ultimele comentarii