luni, 18 februarie 2013

Invazia romanilor imparte presa britanica. „The Independent” contrazice reportajul „The Sun”

Invazia romanilor imparte presa britanica. „The Independent” contrazice reportajul „The Sun”

Corespondenta de la Petru Clej. Ziarul Daily Mail a declanşat o campanie împotriva anulării restricţiilor impuse migranţilor din România şi Bulgaria, care ar trebui să intre în vigoare de pe data de 1 ianuarie 2014.

Într-un editorial publicat de tabloidul care se adresează segmentului de mijloc al pieţei, intitulat “Cameron să sfideze UE cu privire la migranţi”, se anunţă iniţierea unei serii de articole care vor dezvălui consecinţele “deschiderii graniţelor Regatului Unit unui număr nelimitat de imigranţi din România şi Bulgaria”.
Daily Mail susţine că migranţii din cele două ţări vor avea ca ţintă serviciile sociale şi de sănătate din Marea Britanie şi îi cere premierului David Cameron să nu se lase impresionat de afirmaţiile acelora care spun că prelungirea restricţiilor de acces pe piaţa muncii şi drepturi la prestaţii sociale pe ntru cetăţenii români şi bulgari ar contraveni legislaţiei UE, care nu permite prelungirea peste şapte ani de la aderarea ţărilor la Uniune.

 Tabloidul britanic scrie că premierul Cameron nu trebuie să repete greşeala făcută de guvernul Laburist în 2004 când a deschis din primul moment piaţa muncii pentru cetăţenii celor opt state foste comuniste care au aderat atunci la UE, dacă doreşte ca partidul Conservator pe care-l conduce să aibă şanse de victorie în alegerile parlamentare din 2015.

“Să fie clar: această chestiune nu are nimic de a face cu rasa. E vorba de nivelul nesustenabil al imigraţiei şi impactul său asupra unui stat al bunăstării deja supra-solicitat”, se scrie în editorialul cotidianului Daily Mail.

Rivalul lui Daily Mail pe acest segment mijlociu al pieţei, Daily Express, nu se lasă mai prejos şi titrează “Infracţionalitatea imigranţilor creşte odată cu numărul de deţinuţi”.
Tabloidul citează date obţinute de la oficialităţi potrivit cărora numărul de deţinuţi români din Marea Britanie a crescut la 624 în ianuarie 2013, de la 454 în septembrie 2011, în timp ce numărul polonezilor se ridică la 807, o creştere de 10% în acelaşi interval de timp.
Polonezii şi românii au ocupat cu regularitate în ultimii trei ani primele două locuri ca număr de infracţiuni comise în Regatul Unit printre cetăţenii celor 26 de state membre UE.
Daily Express susţine că la ora actuală se află în închisorile britanice 2400 de deţinuţi din Europa centrală şi de est, la un cost de 90 de milioane de lire sterline pentru contribuabil, o medie de 38000 de lire pe deţinut.
Tabloidul adaugă că infractorii din România sunt responsabili de 92% din frauda la bancomat din Regatul Unit, dând exemplul lui Gheorghe Banu, găsit vinovat de fraude în valoare de 643000 de lire, a cărui explulzare a fost decisă de un judecător.
Daily Mail şi Daily Express sunt probabil cele mai consecvente ziare pe linia anti-imigraţie. Lor li se adaugă Daily Telegraph, care se adresează unui segment de cititori mai educaţi şi tabloidul The Sun, mai doritor de senzaţie si mai putin preocupat de o agendă ideologică anume.
O poziţie echilibrată în această chestiune are The Times, iar ziarele de centru stânga – Guardian, Independent şi Observer – au adeseori poziţii favorabile migranţilor.
De pildă, Independent critica recent într-un editorial graba iniţială de a da vina în scandalul contaminării alimentelor cu carne de cal pe România şi de a apela la ideea conspiraţiei internaţionale.
Tot Independent a făcut un reportaj la Pata Rat din Cluj, unde demonta ideea dintr-un reportaj similar făcut the The Sun în care se acredita ideea unei invazii a romilor de acolo în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.
În concluzie, o paletă largă de atitudini în presa britanică când vine vorba de România şi de români. Nu e vorba neapărat de ostilitate, mai degrabă de o conjunctură nefavorabilă – stagnare economică, aflux mare de imigranţi – ceea ce face ca est-europenii cel mai recent venit in clubul liberei migratii a fortei de munca să tragă ponoasele.
surce:Petru Clej, Londra

adaugama pe facebook



0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .