miercuri, 16 ianuarie 2013

Iurie Leancă: Incidentul de la vînătoare afectează grav imaginea externă a Republicii Moldova

Foto: gov.md
"Incidentul de la vînătoare, produs pe data de 23 decembrie 2012, în rezultatul căruia a fost omorît Sorin Paciu, afectează grav imaginea externă a Republicii Moldova", consideră ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.
Potrivit Agenţiei "Infotag", marţi, într-o conferinţă de presă, Leancă le-a declarat jurnaliştilor că "felul în care instituţiile statului tratează omorul lui Sorin Paciu afectează grav nu doar imaginea Republicii Moldova, dar şi relaţiile ei cu Uniunea Europeană", iar "într-un stat democratic, un astfel de tratament din partea anumitor instituţii şi demnitari nu ar trebui să se întîmple, cu atît mai mult cu cît relaţia noastră cu UE dorim să o bazam pe anumite valori şi principii în care instituţiile statului funcţionează".

Ministrul şi-a exprimat speranţa că omorul va fi o lecţie pentru actuala guvernare şi va grăbi procesul de realizare a reformelor necesare, în special în anumite instituţii ale statului. "Acest caz a demonstrat că sîntem vulnerabili. Sper că vom putea să tragem concluzii, începînd cu concluzii politice, juridice şi morale. Trebuie să demonstrăm că preţuim viaţa omului ca cea mai mare valoare, dar şi că preţuim responsabilitatea pe care o avem noi în calitate de demnitari în raport cu societatea. Avem nevoie de mai multe reforme, în special în anumite sectoare, ca să demonstrăm partenerilor europeni că sîntem europeni nu doar prin felul cum arătăm, dar şi cum acţionăm, reacţionăm şi ne mişcăm mai departe", a adăugat oficialul.

Omul de afaceri Sorin Paciu a fost rănit mortal pe 23 decembrie la o vînătoare din rezervaţia naturală "Pădurea Domnească", la care au participat mai mulţi funcţionari, inclusiv procurorul general.


0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .