miercuri, 2 ianuarie 2013

În Moldova, gradele de invaliditate vor fi anulate

Foto: moldovenii.md

Începînd cu anul 2013, în Moldova gradele de invaliditate vor dispărea. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect privind determinarea dezabilității și capacității de muncă, relatează NOI.md.

Potrivit proiectului, persoanele cu dezabilități vor fi reevaluate de membrii Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, al cărui rol va consta în evaluarea nevoilor speciale ale oamenilor cu diverse grade de handicap cu scopul de a stabili pentru aceştia un program de recuperare şi incluziune socială, informează Noi.md.

Fiecare reevaluare va avea loc după expirarea termenului de confirmare a maladiei. Criteriile de stabilire a gradului de maladie au fost elaborate cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății, dar și experți din Ţările Baltice. „Prin această nouă structură ne vom ocupa atît de copii, cît şi de persoanele cu dizabilităţi mature, vom avea angajaţi cadre medicale, asistenţi sociali şi pedagogi. Fiecare persoană va avea parte de un plan individual de recuperare a sănătăţii. Avem o listă de maladii ireversibile şi irecuperabile, astfel încît să nu mai chinuim oamenii să fie reevaluaţi an de an“, a spus ministrul Andrei Usatîi.

Potrivit proiectului, este necesară angajarea suplimentară a 100 de unități de personal, în mare parte din domeniul asistenței sociale. Pentru angajările suplimentare, costurile de implementare a proiectului sînt estimative în cuantum de circa 3,3 milioane de lei anual.




0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .