joi, 3 ianuarie 2013

În Moldova, accizele la ţigări s-au majorat cu 50%

Foto: moldovenii.md

De la 1 ianuarie 2013, în Moldova cota fixă a accizelor la ţigări a fost majorată cu 50%. În conformitate cu politica bugetar-fiscală pentru anul 2013, cota fixă a accizelor la ţigările cu şi fără filtru a fost majorată cu 50% - de la 20 pînă la 30 de lei pentru 1000 de ţigări. Componenta ad valorem a accizului, calculată în puncte procentuale faţă de valoarea mărfii în vamă, iniţial a fost majorată de la 24% pînă la 30%, însă pe 2 noiembrie 2012 deputaţii Parlamentului au anulat această decizie şi au menţinut cota la nivelul de 24%.

Potrivit lui Valeriu Guma, care este unul din autorii amendamentului, menţinerea componentei ad valorem la ţigările cu filtru la nivelul de 24% va majora acumulările la buget prin majorarea veniturilor de pe urma cotei fixe. Totodată, aceasta va proteja piaţa internă de contrabanda cu ţigări din Ucraina. În opinia lui Guma, formula pentru accize aprobată în anul 2013 va asigura venituri la buget în mărime de 1 miliard de lei, mai mult decît prognozase anterior Ministerul Finanţelor.

În conformitate cu ultimele înţelegeri cu partenerii din UE, pînă în anul 2025, accizul minim la ţigări în Moldova trebuie să fie majorat pînă la 90 de euro pentru 1000 de ţigări. Valeriu Guma a menţionat că majorarea componentei ad valorem stimulează creşterea diferenţei preţului ţigărilor ieftine şi scumpe, care acum şi aşa este mare şi se majorează în fiecare an. Acest fapt provoacă creşterea cererii la ţigările ieftine, o diferenţă şi mai mare la preţurile din Moldova şi Ucraina şi creşterea contrabandei cu ţigări din ţara vecină.

Ultima dată, accizele la ţigări au crescut în Moldova pe 1 ianuarie 2012, în special, cota fixă a accizei la ţigări cu filtru a crescut de la 10 pînă la 20 lei pentru o mie de ţigări, iar componenta ad valorem – de la 18% pînă la 24%. Cota fixă a accizei la ţigări fără filtru s-a majorat de la 10,5 pînă la 20 de lei pentru o mie de ţigări.


Sursa: noi.md

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .