joi, 27 decembrie 2012

Romania are 588 de parlamentari - peste media din UE.

Parlamentul Romaniei va avea 588 de membri, in legislatura 2012-2016, o crestere considerabila, de la cei 471 de parlamentari cati au primit mandate in anul 2008. Astfel, Camera Deputatilor va avea 412 membri, in timp ce Senatul va numara 176 de politicieni. Cum sta situatia in celelalte 26 de state membre UE?

Trebuie spus ca in Uniunea Europeana exista 14 tari cu parlament unicameral si 13 cu parlament bicameral, cu o mica mentiune pentru Parlamentul Sloveniei, cel despre care expertii si cetatenii tarii nu au cazut de acord daca este bicameral sau unicameral, majoritatea slovenilor considerandu-l totusi a fi incomplet bicameral.

Vom avea 588 de parlamentari - Vezi cine a intrat si cine a pierdut la mustata un mandat

Cele mai numeroase parlamente sunt cele bicamerale din Italia si Marea Britanie. Daca in Italia sunt 945 de membri ai Parlamentului, la care se adauga 5 senatori investiti pe viata, in Parlamentul Marii Britanii exista 1.410 politicieni.

Franta are un Legislativ de 925 de parlamentari, in timp ce Germania, cea mai populata tara din UE, are 691 de parlamentari - cu circa 100 mai multi decat cei romani - la peste 80 de milioane de locuitori.

Romania - numar de parlamentari comparativ cu tari cu populatie dubla

Romania se apropie ca numar al reprezentantilor Legislativului de Spania, un stat cu o populatie de peste doua ori mai mare decat a tarii nostre - 588 de parlamentari romani fata de 614 spanioli. In plus, am depasit cu cateva zeci numarul parlamentarilor polonezi - 560 - tara avand insa dublul populatiei Romaniei.

Astfel, tara noastra este a saptea din Uniunea Europeana in ordinea populatiei, insa a sasea ca numar de membri ai Legislativului.

Cel mai mic numar de parlamentari il are Cipru, cu doar 56 de membri, plus trei membri observatori, reprezentanti ai minoritatilor. Tot sub 100 de parlamentari au si Luxemburg si Malta, cele trei tari fiind cele mai mici din Uniunea Europeana.

Cel mai mare parlament unicameral este cel din Ungaria - 386 de membri - in timp ce Slovenia are cel mai mic parlament bicameral - 130 de membri -, urmata de Belgia - 221 de membri. Toate cele sapte tari scandinave si baltice din UE au parlament unicameral, in timp ce cea mai populata tara cu o singura camera a Legislativului este Grecia - 11,3 milioane de locuitori.

Cati locuitori sunt pentru fiecare parlamentar

In urma alegerilor de duminica si redistribuirii mandatelor de parlamentari, Romania va avea cate un membru in Parlament pentru fiecare 32.385 de locuitori ai tarii, sub media Uniunii Europene, de un parlamentar la fiecare circa 39.000 de locuitori. Astfel, pentru a se incadra in aceeasta medie, Romania ar fi trebuit sa aiba cu circa 100 de parlamentari mai putin, cam ca pana acum.

Spre comparatie, Bulgaria si Ungaria au si mai multi parlamentari raportati la populatia tarii - cate un parlamentar pentru fiecare 27-28 de mii de locuitori. Tara care se apropie cel mai mult de raportul Romaniei este Danemerca, cu un parlamentar la fiecare 31.680 de locuitori, tara avand insa un parlament unicameral.

Rezultate finale alegeri parlamentare 2012: USL peste 58%, ARD sub 17%

Germania este tara cu cei mai putini reprezentanti ai Legislativului raportati la populatia tarii, fiind singura care are un parlamentar pentru fiecare peste 100 de mii de cetateni, respectiv unul la circa 118.000, in timp ce Malta are un parlamentar pentru fiecare 6.500 de locuitori ai tarii.

Raportat la populatia tarii, Romania are mai multi parlamentari decat 13 tari, aflandu-se astfel exact la jumatatea clasamentului tarilor din UE.

Dintre primele 12 tari cu cea mai numeroasa populatie din UE, tara noastra are cel mai mic raport locuitori/parlamentari, Ungaria fiind urmatoarea cea mai populata tara care are mai multi parlamentari raportati la numarul de locuitori decat noi.

In 2009, a avut loc un referendum al carui rezultat a indicat ca romanii isi doresc ca Parlamentul tarii sa fie limitat la 300 de membri, iar trei ani mai tarziu acest numar aproape s-a dublat.

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .