marți, 13 noiembrie 2012

Transnistria, în 2013, va vinde companiilor gaze rusești la un preț mai mic cu 150 de dolari decît cel de cumpărare


Foto: podrobnosti.ua


Autoritățile transnistrene, în 2013, vor majora în mod semnificativ tariful la gazele naturale rusești pentru întreprinderile industriale din regiune, dar vor continua să le vîndă la un preț mult mai mic decît prețul de cumpărare. Acest lucru a fost afirmat de către președintele guvernului Transnistriei, Piotr Stepanov, într-un interviu pentru primul canal de televiziune transnistrean. Potrivit lui, în 2013, prețul gazului pentru uz industrial în Transnistria va fi de aproximativ 250 de dolari pentru 1 mie de metri cubi la prețul de cumpărare de pînă la 400 de dolari pe mia de metri cubi. Astfel, după cum a menționat Piotr Stepanov, în ciuda unei creșteri semnificative a tarifului în anul următor, întreprinderile industriale din Transnistria vor primi "combustibil albastru" la un preț mai mic cu 150 de dolari decît valoarea lui de piață.
Prim-ministrul a amintit că prețurile gazelor în Transnistria au fost întotdeauna mai mici decît valoarea lui de piață. Astfel, dacă Transnistria achiziționa gaze naturale rusești la un preț de 80 de dolari pe mia de metri cubi, atunci întreprinderilor industriale gazele erau vîndute la prețul de 60 de dolari, ceea ce este cu 25% sub valoarea de piață. Piotr Stepanov a spus că, în acest an, gazul este furnizat întreprinderilor industriale la un preț mai mic de 2-2,5 ori decît cel de piață. Șeful guvernului Transnistriei a spus că, dacă e să analizăm sumele cu care în toți acești ani guvernul a subvenționat întreprinderile transnistrene, trebuie remarcat faptul că, cu astfel de tarife preferențiale, statul a răscumpărat de cîteva ori companiile privatizate. Piotr Stepanov a remarcat faptul că, de exemplu, CERS Moldovenească privatizată a primit facilități în formă de prețuri la gaze de multe ori mai mici, decît statul a încasat de la privatizarea companiei.

Prim-ministrul Transnistriei a declarat că întreprinderile mari au atît de multe beneficii de la stat, că nu poate exista nici o comparație cu beneficiile care le-a avut bugetul de la privatizare. Potrivit lui, în afară de aceasta, au fost create condiții favorabile pentru economie, dar acestea nu au fost utilizate pentru modernizarea tehnologiei. Piotr Stepanov a menționat că marii contribuabili, cum ar fi Uzina Metalurgică din Moldova, în ceea ce privește tehnologia, se află în urma multor întreprinderi similare din alte țări și, desigur, acum este dificil de a concura pe piața mondială cu produsele proprii. Șeful guvernului Transnistriei a declarat că principiile de tarifare a carburanților în lume sînt aceleași, adresînd o întrebare proprietarilor de întreprinderi transnistrene – de ce întreprinderile de producție similare activează în condițiile economiei de piață, cumpărînd carburanți la valoarea reală, iar producătorii din Transnistria, chiar și cu beneficii, lucrează ineficient. 

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .