Informația privind rezultatele clasamentului „Failed States Index”, realizat de organizaţia Fund for Peace, potrivit căruia Republica Moldova este una din cele mai instabile ţări din Europa, fiind plasată pe locul 73 dintr-un număr total de 178 de ţări – este una destul de alarmantă. Îndeosebi că, conform acestui clasament, instabilitatea țării noastre se referă la stabilitatea politică, economică şi socială.
O atare poziționare a țării noastre nu am mai avut. Clasamentele anterioare ne atenționau de obicei la instabilitatea politică, nivelul înalt al corupției, libertatea presei sau asupra libertății mediului de afaceri. Iar acest clasament ne denotă o situație - e puțin spus alarmantă, mai degrabă catastrofală – avem instabilitate totală - și politică, și economică, și socială. Ce se întâmplă în Republica Moldova? Încotro ne mișcăm?
Este regretabil să constatăm, că rezultatul acestui clasament corespunde realităților Republicii Moldova. Dar și mai regretabil este lipsa de reacții atât din partea forului Legislativ, cât și din partea Executivului.
Economia țării este la pământ. Industria este în declin. Importurile continuă să prevaleze asupra exporturilor, acumulările la bugetul de stat sunt insuficiente, iar șomajul și migrația sunt în creștere.
De aici și instabilitatea socială – cetățenii sunt scoși în afara politicilor sociale – mărimea salariilor, pensiilor pentru limita de vârstă și îndemnizațiilor sociale nu țin pasul ritmului de creștere a prețurilor.
În cazul în care partidele democratice aflate la guvernare nu sunt capabile să asigure stabilitatea unei guvernări corporative, este absolut necesar de a iniția un dialog larg cu reprezentanții partidelor politice și ai mediului de afceri, în scopul identificării soluțiilor urgente de depăşire a situației create. În acest sens, avem nevoie de reforme instituționale serioase. Politizarea instituțiilor statutului a condus la lipsa de profesionalism și de încredere în instituțiie statului.
În plan economic, deasemenea, sunt necesare consultări cu societatea civilă și cu reprezentanții mediului de afaceri, în vederea identificării modelului de dezvoltare economică, bazat pe investiții, care să genereze noi locuri de muncă bineplătite și încrederea în ziua de mâine.
În acest sens sunt necesare politici clare și previzibile. Mă refer la politica fiscală, care ar trebuie să corespundă nu numai priorităților bugetare, dar și priorităților de dezvoltare – reguli clare și previzibile pentru mediul de afaceri.
Iar în plan social - statul trebuie să le garanteze și să le asigure cetățenilor un nivel de trai corespunzător şi o protecție socială adecvată. Grija față de cetățeni trebuie să constituie obiectivul de bază al oricărei reforme.
În concluzie – Republica Moldova are nevoie de un consens politic și național la capitolul – statul este în serviciul cetățeanului și nu vice-versa!
0 commenti:
Trimiteți un comentariu
Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .