Chiar daca ne laudam cu o datorie publica mica, Romania are de platit anul acesta rate de 14 miliarde de euro. Singura solutie pare a fi rostogolirea datoriilor.
In 2012, statul roman, prin Ministerul de Finante Publice (MFP), are de returat diversilor creditori suma record de 60 de miliarde de lei (14 miliarde de euro), de patru ori mai mare decat rata din 2008.
Doar dobanzile si comisioanele aferente datoriei publice totale vor fi de 2 miliarde de euro. Conform Ministerului Finantelor, anul 2012 va reprezenta apogeul acestor note de plata, urmatoarea perioada urmand sa fie mai relaxata.
Datoria s-a triplat in criza
Aceste rate sunt urmarea unei datorii publice a Romaniei ce se apropie de 40% din Produsul Intern Brut (PIB), suma triplandu-se de la inceputul crizei, in 2008. Astfel, daca in urma cu patru ani, Romania avea o datorie de 69,02 miliarde de lei, la sfarsitul anului trecut, aceasta ajunsese la 193,25 miliarde de lei. Ponderea din PIB a crescut de la 13,4% la 34,3% in aceasta perioada, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
"Datoria Romaniei se afla pe un trend crescator de cativa ani din cauza ca statul nu este in stare sa genereze venituri proprii si sa reduca cheltuielile", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Astfel, statul roman este asemuit cu o familie nepasatoare, care nu stapaneste niciun fel de notiune financiara si care nu obtine venituri, dar nici nu scade cheltuielile.
"In 2012, este nevoie de o finantare de 16 miliarde de euro, din care 13,3 miliarde reprezinta rostogolirea datoriei publice acumulate in anii trecuti", mai spune Blanculescu. "Romania va rostogoli datoriile, adica ne vom imprumuta pentru a returna creditele. Practica este imorala, fiind exact situatia in care un cetatean se imprumuta de la o banca pentru a plati rata la alta banca. Insa asa se obisnuieste".
"Ne vom imprumuta pentru a plati ratele. Asa se procedeaza. Conditiile in care putem obtine imprumuturi tin insa de situatia din zona euro", a declarat si analistul economic Daniel Daianu.
Ce se intampla cu imprumuturile
In 2012, va trebui sa ne imprumutam pentru a acoperi deficitul bugetar, de 1,9% din PIB. Acest lucru inseamna ca vom mai deschide un credit de aproape 3 miliarde de euro. Nu se stie ce se intampla cu banii acestia, insa, cel mai probabil, sunt utilizati pentru plata datoriilor mai vechi.
Chiar daca Romania se lauda cu un grad de indatorare mai redus decat al altor state din UE, situatia nu este atat de simpla. Ratele pe care le are de platit o tara se reflecta asupra nivelului de trai al populatiei direct proportional cu gradul de saracie.
Anul trecut, Romania s-a aflat pe locul 10 in topul statelor europene care si-au adancit datoria publica, cu o crestere de 4-6%. Clasamentul este condus de Grecia (crestere de 20-22%), urmata de Portugalia si Irlanda.
Cine s-a imprumutat cel mai mult
In 2011, cel mai mult a crescut datoria administratiei publice centrale, de peste 3 ori, de la 59,4 miliarde de lei in 2008 la 179,4 miliarde de lei in 2011.
Datoria administratiei publice locale s-a majorat intr-un ritm mult mai lent, cu 45,4%, de la 9,4 miliarde de lei in 2008 la 13,7 miliarde de lei la finalul anului trecut.
Guvernul a contractat datorii noi in valoare totala de 80 miliarde de lei, cele mai multe prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, care au insumat 57,2 miliarde de lei. Cele mai multe din acestea, mai mult de jumatate (51,5%) au reprezentat certificate de trezorerie cu scadenta la 1 an.
Articol preluat de pe saitul:Gindeste.org
Romania se sufoca sub povara datoriilor. Ne imprumutam ca sa platim ratele?
POSTĂRI ASEMĂNATOARE:
Mesaj pentru toti români Pentru a vizualiza acest filmat pe tot ecranul apasati aici ... … Read More
La sanatoria truffa in itali Perché quattro ragazzi a Brescia sono saliti su una gru, mentre altri tre vivono da due settimane in cima a una ciminiera in pieno centro di Milano… Read More
La multi ani tuturor romanilor Uram la multi ani tuturor romanilor din tara si in special celor din strainatate.La multi ani 2011. … Read More
Ce fac romanii in Italia ? Ce fac romanii in Italia? Intrebare foarte buna pentru cei din tara caci cei din afara tari stiu ce fac de fapt uni baieti care se cred de treaba.Asa… Read More
Romania, te iubesc! Umami, al cincelea gust care de fat este o supstanta foarte periculoasaRomania, te iubesc! Umami, al cincelea gust care de fapt este o supstanta care este produsa sintetic se foloseste in alimete,mincaruri si in majoritat… Read More
0 commenti:
Trimiteți un comentariu
Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .