marți, 4 februarie 2014

Jocul de-a referendumul ar putea crea probleme mult mai mari – declarație

Premierul Iurie Leancă califică referendumul care a avut loc ieri în Găgăuzia drept o sfidare a legii, care nu face decît să stimuleze fenomenul separatismului în Moldova. Declarația a fost făcută de prim-ministru în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Leancă este de părere că scrutinul de la Comrat a fost un joc organizat de politicieni iresponsabili și încurajat de unele partide de la Chișinău.

„Această încurajare, acest joc de-a referendumul… De fapt, miza e mult mai mare și ar putea să creeze mult mai mari probleme. Comuniștii și socialiștii ar trebui să se gîndească la ceea ce fac și care ar putea fi elementele pe termen mediu de destabilizare, dacă vor continua exact în aceeași situație. Ceea ce s-a întîmplat în autonomie, din păcate, a fost o sfidare a legii”, a explicat Leancă.

Premierul se arată convins că statutul autonomiei găgăuze trebuie ajustat, în condițiile în care conflictul cu liderii politici din regiune avansează. Totodată, Leancă recunoaște că sudul țării a fost defavorizat pe parcursul ultimilor ani și că e nevoie de implementarea unui program de dezvoltare regională.

„Trebuie să ne axăm pe probleme reale, să ne gîndim cum am putea ajusta eventual statutul autonomiei sau ar trebui să stabilim un mecanism mult mai eficient, atunci cînd elaborăm cadrul legal aici, să ținem cont de acest specific și să avansăm pe ceea ce am convenit, pe un program de dezvoltare regională a autonomiei, a raionului Taraclia, dar și a sudului per ansamblu. Fiindcă constatăm de mai mulți ani că sudul a fost mai defavorizat”, a conchis Leancă.

Menționăm că rata de participare la referendumul privind vectorul politicii externe a țării, desfășurat ieri în Găgăuzia, a constituit 70,42%.  

 NOI.MD

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .