miercuri, 15 mai 2013

Igor Boțan despre modalitatea de revenire în forță a lui Vlad Filat


Foto: point.md
Analistul politic Igor Boțan, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, vorbind despre desemnarea lui Iurie Leancă drept candidat la funcția de premier și condițiile în care Vlad Filat ar putea reveni în marea politică a ținut să menționeze că o astfel de revenire prin intermediul creării noii majorități parlamentare este puțin probabilă. „O majoritate aşa cum a fost nu mai poate fi. Ea este exclusă. Pur şi simplu toţi înţeleg că nu pot guverna aşa cum au guvernat pînă acum. Nu pot reface ceea ce a fost spart în cioburi. De aceea e nevoie de o idee nouă. Alegerile anticipate pentru AIE eventual pot fi o catastrofă absolută”.

Referindu-se la o eventuală alianță cu PCRM, Igor Boțan a menționat că PCRM nu-şi poate permite la modul oficial să participe la o anumită majoritate, deoarece aceasta contravine scopului pe care ei şi l-au determinat – provocarea alegerilor anticipate, dar aceasta nu înseamnă că PCRM nu poate recurge la tactici de ajutorare a unui concurent şi de curînd partener în jocurile politice.

În același timp, analistul remarcă că „există o versiune că PLDM munceşte, asudă pentru a încropi o majoritate în jurul fracţiunii ei. Şi să fie compusă din fragmente precum cel din PL, eventual, un fragment din PD şi poate chiar un fragment din fracţiunea PCRM, care va fi dat în „arendă” pentru ca Vlad Filat să poată să pregătească terenul pentru alegerile viitoare. În această situaţie de cîştigat ar avea şi PCRM, dar şi PLDM, şi personal domnul Vlad Filat”.

Totodată, potrivit lui Boțan, scenariul cu „o majoritate cu participarea PLDM şi cu PDM înseamnă că Vlad Filat acceptă ca păpuşarul să rămînă cu sforile în vîrful degetelor şi renunţă în a elibera statul captiv Republica Moldova de captivitatea în care se află”.

Referindu-se la situaţia foarte precară în care a ajuns Vlad Filat, analistul politic remarcă că „şi el personal, şi partidul său, îşi doreşte o acţiune pe care o putem desprinde din basme, din poveşti. De exemplu, Vlad Filat îşi poate asuma rolul de un Lancelot din povestea „Dragonul” a lui Evghenii Şvarţ. El să fie învingătorul unui dragon, iar toate nereuşitele de pînă acum să le pună în cîrcă acestui dragon pe care urmează să-l strivească într-o luptă politică care abia urmează să aibă loc”.

Potrivit lui Igor Boțan „altă variantă de revenire în forţă a domnului Vlad Filat pur şi simplu nu există, ca acest dragon sau păpuşar să fie răpus şi aceasta poate fi o scuză pentru toate nereuşitele de pînă acum şi un fel de încercare de revenire în forţă.” http://www.noi.md/md/news_id/22060

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .