luni, 10 decembrie 2012

Moldova insistă pe evacuarea armamentului din Transnistria

 Fotо: forum.pridnestrovie.com


Autoritățile de la Chișinău insistă ca Federația Rusă să-și retragă armamentul din stînga Nistrului. În cadrul unei conferințe de presă de azi, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, şi vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, au declarat că această solicitare a fost reiterată la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului de Miniştri al OSCE.

Iurie Leancă s-a arătat convins că acest lucru va avansa rezolvarea conflictului transnistrean. În același timp, el a declarat că, în prezent, se negociază condiţiile în care cele opt elicoptere ale Federației Ruse, dislocate în regiunea transnistreană, să fie evacuate definitiv. “Ne dorim ca atunci cînd condiţiile vor fi întrunite, aceste elicoptere să părăsească teritoriul Republicii Moldova“, a declarat ministrul de externe. „Trebuie să fim siguri că ceea ce pleacă de aici nu se va mai întoarce“, a adăugat Leancă.


Menționăm că, anterior, Rusia a cerut permisiunea Moldovei pentru evacuarea a 8 elicoptere de luptă din Transnistria. Cele opt elicoptere se află în dotarea trupelor de pacificare ruse încă în 1992, însă din 1998 aeronavele nu mai sînt utilizate, fiind depăşite tehnic. Ulterior, în presă au apărut informații precum că cele 8 elicoptere vor fi înlocuite cu altele noi.
 

Un comentariu:

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .