marți, 20 noiembrie 2012

Moldovenii vor păstrarea în Constituţie a limbii moldoveneşti și statutului de neutralitate


Foto: noi.md
Republica Moldova are nevoie de o nouă Constituție, dar care să păstreze statutul de neutralitate a țării, adoptată prin intermediul unui referendum național și care să indice că limba oficială este moldovenească. Cel puțin așa reiese din datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) al lunii noiembrie, prezentat astăzi de Institutul de Politici Publice (IPP), citat de NOI.md.
Potrivit BOP, 50,3% din respondenți consideră că Republica Moldova are nevoie de o nouă Lege supremă, iar 37,5% din respondenţi spun că țara noastră nu are nevoie de o nouă Constituție. 12,2% din cetăţeni nu au putut exprima o opinie în acest sens.

Întrebați cine ar trebui să adopte noua Constituție, majoritatea absolută (67%) a respondenților consideră că poporul, în timp ce doar 20,3% susțin că noua Lege supremă trebuie adoptată de Parlament. În același timp, 12,6% din respondenți nu au știut sau au evitat să răspundă la întrebare.

În opinia a 72,9% din respondenți, Moldova trebuie să-și păstreze statutul de neutralitate, comparativ cu doar 17,4% care consideră că țara noastră trebuie să renunțe la ea.

Nici limba indicată în Constituție nu necesită modificări în opinia respondenților, 65% considerînd că aceasta trebuie să fie moldovenească. 22,7% consideră însă că limba indicată în Legea supremă trebuie să fie română, iar 7,6% - că în Constituție să fie limba moldovenească și în paranteze română. Doar 2% din respondenți susțin că prevederile privind limba oficială necesită a fi eliminate din Legea supremă. 
Sursa: noi.md

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .