miercuri, 15 februarie 2012

În 2012, Moldova ar putea rămîne fără struguri

Îngheţurile severe au avut un impact extrem de negativ asupra stării viilor din Republica Moldova. Experţii de la Institutul ştiinţifico-practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare au constatat că la soiurile de struguri de masă, cele mai rezistente la îngheţ, cum ar fi "Prezentabil", "Alb de Suruceni", "Guzun", au îngheţat pînă la 60% din mugurii centrali.

Potrivit experţilor, aceste soiuri de struguri sînt capabile să reziste pînă la 21-22 de grade sub zero, dar temperaturile au fost mai scăzute.

Cele mai vătămate sînt soiurile europene de struguri "Cardinal", "Regina viilor" etc. Se estimează că la aceste soiuri procentul de muguri morţi este mai mare – de pînă la 90 %, deoarece soiurile respective de viţă de vie sînt capabile să reziste pînă la 17 grade sub zero.

Situaţia este ceva mai bună la soiurile tehnice de struguri, la care au îngheţat 65% din muguri centrali.

Colaboratorul Institutului, Tudor Cazacu, a relatat pentru Noi.md că aceste cifre variază în funcţie de regiunea ţării. În opinia sa, există speranţa ca pierderile mari pot fi evitate, întrucît podgoriile au capacitatea de a regenera din muguri latenţi, astfel că un anumit procent din recoltă poate fi restabilit.


noi.md

0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .