marți, 17 februarie 2015

Imagine şi adevăr. Românii din Italia.

Comunitatea românească din Italia este o comunitate puternică sau nu?
Comunitatea românească din Italia are puterea sa se organizeze şi să demonstreze faptul că este unită şi poate face față tuturor problemelor? Dar de fapt unde sunt problemele?
Observăm atât pe rețelele de socializare cât şi in afara acestora că cerem....mai mult respect din partea statului Italian, ajutor din partea României, să nu ne pierdem "Identitatea", să avem reprezentanți peste tot, să ne ajutăm mai mult între noi şi lista poate continua la nesfârşit.
Păi dragii mei, cerem cam multe. Cerem dar fără sa ne recunoaştem greşelile, fără sa ne ascultăm părerile şi mai ales fără sa ne acceptăm unii pe alții.
Eu zic aşa ... să vedem ce putem repara, ce putem consolida şi mai ales ce putem construi.
Primul şi cel mai important lucru e să ne schimbăm imaginea. Este foarte important să avem o imagine bună, puternică si demnă de respect. Respect??
Şi iată că am ajuns intr-un punct fierbinte. Respectul... Atâta timp cât ne vom judeca orice mişcare şi orice pas pe care îl facem fiecare dintre noi cu siguranță nu vom reuşi.
Avem zeci de asociații cu activitați bune şi foarte bune. Jos pălăria pentru ele şi la cât mai multe activitați frumoase dar ele se opresc aici...în interiorul comunitații şi nu poate merge mai departe. Italienii privesc şi  cu siguranță vor trece mai departe. Nu le schimbă nici părerea față de noi şi nici nu ne vor iubi mai mult decât ieri. Facem spectacole, dansăm, recităm poezii şi asta este foarte bine...toate astea în ideea păstrări "Identității" şi ba mai mult spre promovarea acesteia. Mă întreb...cui o promovăm? Nouă?? Apar mesaje că ne vindem identitatea sau că ne este furată. Cine o cumpără fraților sau cine să ne-o fure? Cu identitatea asta te naşti şi cu ea mori să ne fie clar. Copiilor noştri trebuie sa le facem cunoscute tradițiile cât şi istoria țării noastre. Avem această obligație dar să nu cădem în panta cealaltă şi să îi forțăm ca la întrunirile, adunările noastre să ne recite şi să nu care cumva să greşească să vorbească în italiană "că ne facem dom'le de râs" atâta timp cât ei sunt la şcoală 8 ore şi vorbesc numai italiană. Aruncăm în față copiii să ne recite şi să le spunem cât sunt de buni de parcă ceilalți nu sunt. Ne lăudăm între noi că suntem mai români decât românii cea ce este adevărat. Dragostea față de țară creşte direct proporțional cu distanța ce ne desparte. Dar.... întodeauna există un dar... Dragostea față de semenii noştri unde este? Ne privim cu suspiciune, ne judecăm şi ne spunem unul altuia că "aşa-i românul". Păi cum ai vrea să fie? Aşa-i românul...aşa-i italianul...aşa-i francezul, etc. Cu bune şi cu rele aşa suntem noi dar dacă nu ne vom accepta nu vom reuşi niciodată să fim uniți şi organizați. Cădem în capcana "Ştirilor de la ora 5" şi in acuzele aduse de presa Italiană care nu fac altceva decât să creeze o imagine denigratoare tuturor comunităților ascunzând problemele economice şi sociale pe care le au. Nu mai vorbim de impotența justiției şi incapacitatea lor. Acesta este un fapt real şi nu se intâmplă de acum ci de înaintea sosirii noastre pe aceste meleaguri. 
Păi să ne învățăm noi apoi să îi învățăm şi pe ei că fiecare dintre noi e responsabil de ceea ce face indiferent de naționalitate.
Pe facebook e o întreagă poveste. Ne corectăm greşelile şi ne acuzăm că nu ştim să scriem corect gramatical. Hai să fim serioşi... nu ne înțelegem acum pentru faptul că scriem fără diacritice sau se omit cratimile!!! Eu spun că mai important e mesajul pe care îl primeşti şi "Băi inteligentule care eşti...acea badantă care mai scrie între două reprize de şters la fund şi una de spălat pe jos are timp să îți pună ție liniuța şi căciulița că de altfel nu o înțelegi" Sacrificiul "badantelor" nu are nevoie de căciulițe şi nici de liniuțe.
Om fi noi inteligenții europei. Să stăm cu teama de a scrie că vor sării alții să ne tragă de urechiuşe. Apropo...eu accept orice observație referitor la greşeli gramaticale şi ortografice dar cu condiția că ați înțeles mesajul. ;-)
Alte comentarii cum că ne-am fi uitat limba. Limba nu se uită niciodată dar este inevitabil să nu îți mai scape câte un porumbel italian pe gură. Şi ce mai stau vânătorii la pândă!!! (Aici nu ne referim la cei ce exagerează :-) )
Să ne uităm puțin în urmă şi să ne gândim la cei ce plecau la studii in Franța. "Furculision şi lingurision" spuneau cei ce rămâneau acasă. Era o mândrie. Acum e "mistria" şi "cariola" dar tot o mândrie trebuie să fie şi nu o ocazie de a ataca şi a acuza că ne-am fi pierdut identitatea.
Acum câteva săptămâni in urmă apăruse un articol, un zvon referitor la maşinile înmatriculate in România şi la libera circulație pe teritoriul Italian a celor ce au domiciliul stabil în Italia. Bun...toate bune şi frumoase. Înțeleg asta...motive economice....criză...şi în mod automat încercăm să profităm de anumite tertipuri financiare fără a ține cont de cum ne privesc italienii ba mai mult se trezeşte o persoană să trimită o scrisoare către autorități întrebarea dacă mai putem "păcăli" statul Italian ca mai apoi să ne liniştească pe fb. că nu există nici un pericol şi fapta lui e de toată lauda. Trebuie să înțelegem un lucru....Tot ceea ce spunem poate fi folosit împotriva noastră şi dacă nu dăm dovadă de corectitudine nu putem pretinde corectitudine.
Mai sunt cei care cred că munca la negru îi poate îmbogăți....sau "dar ce bă, sunt prost eu să le plătesc eu taxe la broscarii ăştia" . Păi eu zic că te furi singur şi mai ales îl laşi pe cel ce te-a "angajat" să te fure. Cel ce se îmbogățeste este el şi nu tu.
Avem aici filiale ale partidelor politice din România. Ce minuneeee! Fără ele nu ştiu zău ce ne-am fi făcut. Din câte ştiu italienii nu au dus în America politica din Italia şi nici noi, în România, nu am fi de acord cu o filială a unui partid comunist chinez. Nu ştiu zău care e scopul şi durata lor aici atâta timp cât au probleme de imagine în România. Chiar credeți că ne vor întinde mâna prieteniei şi vor duce acasă toți copilaşii să trăiască bine? Hmmm!!! Mă îndoiesc.
Sunt vinovați pentru trădare şi dezbinare şi voi vreți să reprezinte imaginea diasporei în Europa?
Adevărat e că avem nevoie de o asociație cu caracter politic aici, cu noi şi pentru noi dar nu cum se trezesc unii campionii la ironie şi care nu fac altceva decât să scuipe venin atunci când apare "concurența". Eu nu m-aş supăra să fie vreo două, trei iar noi românii sa alegem. Înscrieți-vă...doar aşa putem arăta că ne interesează şi putem cere să fim respectați. Înscrieți-vă acolo unde simțimți că aparțineți. Dacă considerați că ați dat greş nu e nimic, schimbați. Nu putem spune că vrem reprezentanți când nici nu ne implicăm.
Spunea cineva că trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt dar nu spunea şi cum. Se cere să ne ajutăm financiar....păi nu se poate când 85% sunt cu probleme financiare, copii la şcoală, chirii...etc. Riscăm să devenim o comunitate tip caritas şi nu cred că ne caracterizează.
În concluzie....să ne schimbăm imaginea...să fim corecți față de noi, față de statul gazdă, să ne implicăm mai mult pe plan politic aici.
Să nu ne mai împroşcăm cu noroi între noi.
Tot ceea ce spunem poate fi folosit împotriva noastră. Aşa că să gândim de două ori înainte de a lovi cu cuvintele.
După ce ne rezolvăm problemele interne o să vedeți cum plecăm la "luptă". Luptă? Da lupta pentru imaginea ta, pentru imaginea noastră.
Problemele noastre sunt aici şi nu ne va apăra nici guvernul, nici parlamentul României.
Eu unul sunt mândru că sunt român dar dacă printre voi sunt cei ce se ascund, ajutații să nu se mai ascundă. Cum? Prin faptele voastre.
Sunt sigur ca vor fi păreri pro şi contra la cele scrise aici dar asta e bine pentru că suntem liberi să avem păreri, opinii şi cu ocazia asta vă asigur că aceste rânduri nu reprezintă un atac împotriva comunitații. Rog să îmi fie respectată opinia dar sper că m-am făcut înțeles pe cât posibil.
Sunt sigur că dintre voi se vor întreba "dar cine mai e şi ăsta şi cine l-a pus să scrie bazaconiile astea"?
Aşa mi-a venit şi asta pentru că sunt unul căruia îi pasă.
Adrian Nita - Roma

4 comentarii:

  1. Mi-a placut mult articolul, complimente autorului. Ma declar absolut de acord cu cele scrise, mai putin cu un paragraf care ma "incrimineaza". Pacat ca Initialele N.N. nu dezvaluie identitatea lui, nu vad de ce ar trebui sa se ascunda. In acest articol se face referire la persoana mea, eu fiind cel care am scris autoritatilor italiene cu privire la circulatia masinilor romanesti in Italia. Am publicat raspunsul, constient fiind ca este de interes public. Precizez ca sunt posesor de masina in Italia de 18 ani si am avut intotdeauna inmatriculate autoturismele mele aici, in Italia, deci am platit bollo, assicurazione, amenzi, etc. Exact ca un cetatean italian. Intrebarea mea adresata Ministerului Transporturilor din Italia era clara si se referea la o problema care preocupa foarte multi romani rezidenti in Italia. Nu era in nici un caz un indemn de a fi "smecheri" cu atat mai mult cu cat eu nu sunt, am scris mai sus ca masinile mele au fost intotdeauna inmatriculate aici. Am vrut doar sa aduc putina lumina asupra unei problematici neclare. Raspunsul ministerului a fost scurt si la obiect. Am dorit sa fac informatie, nu sa interpretez. Aducand inca o data complimente autorului ma semnez cu numele meu intreg: Sorin Nedea

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pentru a demonstra ca am citit cu atentie articolul, dar si pt. ca greselile gramaticale imi sar in ochi, "ajutati-i" nu se scrie impreuna, in unul din ultimele paragrafe. Sunt convins ca e o scapare datorita grabei, se intampla oricui. Nu sunt un vanator de greseli si daca am remarcat-o in aceasta situatie este datorita faptului ca am citit cu atentie pentru ca mi-a placut ce e scris. Sper sa nu-mi fie luat in nume de rau acest comentariu, toti gresim si eu sunt fericit cand ma corecteaza cineva: astfel incerc sa nu repet eroarea. Errare humanum est!.......

    RăspundețiȘtergere
  3. Un proiect demn de respect,va urez succes,ceea ce faceti merita efortul chiar daca dupa cum a-ti spus vor fi multi care vor privi lucrurile cu ironie.NU ABANDONATI ACEST PROIECT VE-TI VEDEA CA VE-TI AVEA SATISFACTIA SUFLETEASCA BINEMERITATA !

    RăspundețiȘtergere

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .