Un nou antirecord al leului faţă de dolar


Foto: kp.md

Cursul oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul american a stabilit un nou antirecord, ieftinindu-se încă cu 7 bani şi atingînd noul maxim istoric al deprecierii sale faţă de valuta americană, relatează NOI.md.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, cursul oficial al leului în raport cu valuta americană, stabilit pentru 12 ianuarie curent, constituie 15,8380 lei pentru un dolar, ceea ce depăşeşte cu 7 bani cursul fixat anterior. Precedentul maxim istoric al deprecierii leului faţă de dolar a fost atins la data de 6 ianuarie şi în sărbătorile şi zilele de odihnă care au urmat după ea, cînd cursul de referinţă a constituit 15,7658 lei pentru un dolar SUA.

Potrivit datelor BNM, leul s-a ieftinit şi faţă de moneda euro. Astfel, la 12 ianuarie cursul oficial al leului în raport cu moneda unică europeană a fost stabilit la nivelul de 18,8337 lei pentru un euro, ceea ce depăşeşte cu 6 bani cursul fixat pentru data de 6 ianuarie şi zilele următoare.
Cel mai înalt curs al monedei euro în raport cu leul moldovenesc a fost înregistrat la 17 decembrie 2014, cînd cursul de schimb stabilit de BNM a atins valoarea de 19,3889 de lei pentru un euro.

Pragul psihologic de 15 lei pentru un dolar a fost depăşit la 18 noiembrie 2014, iar pragul psihologic de 19 lei pentru un euro – la 20 iunie 2014.

Postări populare

Ultimele comentarii