Brînzeturile italiene fabricate în Moldova


Foto: facebook.com

Brînzeturile
italiene Mozzarella, Ricotta, Provola, Scamorza, Canestrato şi Burrata
deja se produc în Moldova şi, respectiv, costă mai puţin decît cele
importate de pe peninsula Italică. Devenind accesibile, ele încetează să
mai fie pentru noi delicatese. În ţara noastră ele sînt produse la SRL
„Fattoria Italiana” – o fabrică moldovenească, deschisă de investitorii
italieni.

Întreprinderea a fost construită la Chişinău de la zero
(investiţiile au constituit circa 4-5 milioane de lei) şi a fost
lansată în luna aprilie a anului trecut. Reieșind din faptul că Moldova
se află în Europa, la noi se produc numeroase produse alimentare,
similare cu cele europene, investitorii italieni nu au avut îndoieli că
brînza italiană, fabricată în tradițiile gustului italienesc, va fi
acceptată de consumatorii autohtoni.

Primul produs al noii
fabrici a fost, bineînţeles, Mozzarella (brînză proaspătă nesărată, sub
formă de bile, se păstrează în saramură). Însă, dacă în Italia
Mozzarella este o parte a culturii, iar italienii o consumă zilnic, în
componența diferitor feluri de mâncare, în cazul Moldovei, puțini sînt
cei care știu ce mai e și aceasta.. Însă după apariţia ei pe piaţă
numărul amatorilor a sporit.

Mozzarella produsă la „Fattoria
Italiana” este un produs natural, din lapte sută la sută, fabricat în
cadrul utilajelor italienești, procesul fiind ghidat de tehnologul
italian Nicodemo Parrilla. Recent Nicodemo Parrilla a devenit noul
administrator al acestei întreprinderi. În prezent volumul laptelui
prelucrat a crescut pînă la 2-3 tone pe zi, iar sortimentul de
brînzeturi conţine deja şase poziţii.

Ricotta este o brînză
gingaşă, produsă din zer și lapte. Provola – de obicei în forma unei
pere, de dimensiuni diferite, se maturizează suspendată cîteva zile
(este apreciată de amatorii vinului). Scamorza - este o brînză similară
cu Mozarella. Diferenţa este că perioada de maturizare a acesteia este
mai lungă şi ea nu se păstrează în sărămură. Canestrato este o brînză cu
cheag tare, menționată chiar în "Odiseea" lui Homer. Burrata se
aseamănă cu Mozzarella, dar cu gust mai fin. Partea exterioară a ei este
din Mozzarella, iar în interior se găseşte un amestec de Mozzarella şi
smîntână, avînd o textură moale, neobişnuită.

După cum au
comunicat la Întreprindere, curînd acest sortiment va fi completat cu
alte brînzeturi. În prezent specialiştii de la „Fattoria Italiana”
experimentează cu noile tipuri de produse. Spre finele anului se
aşteaptă un utilaj nou pentru producerea altor tipuri de brînzeturi.

Odată
cu sporirea volumului produselor fabricate creşte şi numărul locurilor
de muncă. Astăzi la fabrică muncesc 25 de persoane. Brînzeturile
italiene produse în Moldova sînt comercializate la Chişinău, Bălţi, în
unele centre raionale, precum şi la Tiraspol. În afară de aceasta, ele
sînt livrate cafenelelor, pizzeriilor şi restaurantelor.
Totodată,
businessmenii italieni importă în Moldova unele produse din Italia –
ulei de olive, pasta, făina (se deosebeşte de cea cu care noi ne-am
obişnuit, în special la prepararea aluatului pentru pizza), tomate,
cafea, etc.

Postări populare

Ultimele comentarii