Trebuie oare Moldova să adere la sancțiunile internaționale?

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a elaborat și a publicat pentru dezbatere proiectul de lege privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale.

În numele „păcii în lume, întăririi democrației, drepturilor și libertăților omului și a securității internaționale”, Republica Moldova, potrivit proiectului, este dispusă să rupă relațiile diplomatice, sistarea contractelor internaționale, introducerea embargoului, sistarea totală sau parțială a relațiilor economice, înghețarea conturilor, introducerea interdicției pentru intrarea sau survolarea teritoriului, anunțarea persoanelor non grata, boicotarea evenimentelor sau anularea vizitelor oficiale.

Este o tendință salutabilă, dacă acest document nu ar fi apărut anume acum, în perioada escaladării globale. Cînd o putere globală determină țările dependente de ea să izoleze o altă putere mare de restul lumii și să-i lege economic mîinile.

„Mazochismul” politic

Primul scandal al sancțiunilor a apărut în Moldova în martie. În principiu, societatea civilă nu ar fi aflat, dacă nu s-ar fi scăpat cu vorba baroneasa britanică Catherine Ashton. Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externe a anunțat presei la Bruxelles că la primul pachet de sancțiuni față de funcționarii ruși și ucraineni au aderat și țările nemembre ale Uniunii Europene. În special, Muntenegru, Islanda, Albania, Lihtenshtein, Norvegia și Moldova.

„Din declarația înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitatea Catherine Ashton am aflat că unele stat au decis să adere la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Precum a menționat Doamna Ashton, printre aceste țări figurează și Republica Moldova. Ne interesează cine a adoptat această decizie? Această problemă nu a fost discutată nici la guvern, nici la Parlament”, a ridicat atunci întrebarea deputatul comunist Grigore Petrenko. El a cerut să fie invitați în Parlament pentru explicații premierul Iurie Leancă și ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman.
NOI.MD

Postări populare

Ultimele comentarii