duminică, 21 septembrie 2014

Ce se va intampla in viitor cu diaspora?

Zilele trecute, mi s-au adancit gândurile negre, referitor la viitorul diasporei sau mai bine spus, al comunitatii romanesti din Italia.
Se pare ca se misca diaspora, s-a trezit la viata odata cu apropierea alegerilor pentru rolul de preşedinte al României.
Congrese, adunari, alegeri, iubire de neam si tara, patriotism, interes pentru patrie, interes pentru partid, interes pentru popor, functii si lista poate continua la nesfarsit. Acestea sunt frazele care renasc in vocabularul alegătorilor, alesilor si a celor ce aspira la o mica functie si un scaunel sau mai mult, la ceva fonduri promise cu atata usurinta doar in preajma alegerilor.
Acum se arata dragostea nemarginita a celor de la Bucureşti, fata de românii plecaţi peste hotare pentru ca statul, citez " Nu mai poate oferi siguranta cetateanului roman cum era in regimul comunist" (Basescu Traian).
Din cauza acestui regim, intelegem ca, viitorul Romaniei si a românilor ramasi in tara nu va fi nicidecum conforme cu promisiunile de a "trai bine" iar balonul de oxigen pentru România poate fi considerat emigrantul roman plecat in tari straine.
Premierul României V.Ponta declara ca noi suntem responsabili pentru imaginea românilor si a comunitatii romanesti, si are dreptate el nefiind in stare sa asigure o protectie si un viitor românilor.
De ce spun ca are dreptate?
Pai trebuie sa ne asumam responsabilitatea a ceea ce facem, sa intelegem ca da, intr-adevar noi si doar noi putem schimba acel "ceva" pentru viitorul comunitatii romanesti.
Trebuie sa vedem acolo unde am gresit ca mai apoi sa reparam si dupa toate astea sa cerem.
Sa vedem si sa recunoastem ca le-am dat posibilitatea de a ne ataca si de a ne acuza. Sa speram ca nu se va ajunge la mai mult de atat, ceea ce nu cred.
Observam pe toate retelele de socializare cum noi romanii ne acuzam de absolut orice. De la cum scriem la cat de iubitori de tara suntem. Dam vina unul pe altul si ne alungam unul pe altul.  Nu este de ajuns ca suntem "scuipati" de presa italiana si nu numai, dar o facem si noi.
Oare unde am gresit noi si unde gresesc "ei" ?
Am gresit ca am plecat din tara.....am gresit ca am acceptat munca la negru crezand ca ne vom imbogatii si chiar si in acest moment mai sunt foarte multi care au aceasta mentalitate " da' ce, sunt prost sa le platesc eu contributi la hotii astia"......
Am gresit ca am acceptat sa locuim mai multi intr-o casa si am profitat unul de altul platind chirii mari si mai apoi sa subinchiriem "posto letto" in asa fel incat sa acoperim plata chiriei.
Am gresit ca ne-am angajat si am tăcut atunci cand nu am fost platiti in mod corect sau chiar nu am fost platiti deloc......
Am gresit ca ne-am angajat proprii frati si am profitat neplatind-ui si lasand-ul in strada.
Am gresit cand ne-am vandut locurile de munca unii altora.....
Am gresit si gresim avand in continuare auto inmatriculate in România, platind asigurarea in România dar avand rezidenta pe teritoriul Italiei.
Gresim ca injuram si "servim" bericica si cutia de vin pe la colturi si in fata super-mercatelor,  sa ne vada toti cat de "tari" si cat de "daci" suntem noi.....
Lista poate continua si multi nu vor fi de acord la ceea ce am scris aici. Singura libertate ce ne-a rămas e aceea de a ne da cu parerea, de aceea imi exprim si eu o parere personala si nu o fac in numele nici unui partid sau organizatie.
Multi declara ca "asa e romanul"...."imi e rusine ca altii sunt romani" , "tiganii ne strica imaginea" iar eu vin si va spun ca sunt mandru de cetatenia mea.
Aceasta mentalitate de care vorbim este mentalitate unui emigrant. Aceeasi pe care au avut-o si acei italieni ce au emigrat in America. Mentalitatea unui emigrant si dorinta de a supravetui.
Fiecare dintre noi vrem sa construim ceva atat pentru noi cat si pentru viitorul copiilor nostri. Iar "greselile" enumerate mai sus se fac atunci cand sunt acceptate si nu am sa enumar greselile lor si impotenta justitiei din Italia.
Greseala noastra cea mai mare si de neiertat este ca, in continuare mai credem in promisiunile celor de la Bucureşti.  Noi aici avem foarte multe asociatii si organizatii si toate vor sa creasca. Asta e bine dar suntem ca niste hiene care tragem fiecare cat poate de unde poate si se creeaza o confuzie care la randul ei distruge orice farama de incredere.
Sunt acele persoane ce au nevoie de o schimbare si mai ales respect.
Ideal si corect fata de comunitatea romaneasca este ca aici sa aiba reprezentanti si nu la Bucuresti. Reprezentanti care sa intre in contact cu presa de aici, cu partidele politice, cu Guvernul Italian cat si cu justitia de aici.
Incercarea de a stopa sau macar a diminui actele de rasism pentru ca nu un maine sa imi fie teama sa imi las copilul la scoala doar pentru ca e roman.
Treziti-va si nu va imbatati cu apa rece.
Romanii din aceasta comunitate au nevoie aici de reprezentanti si dupa ce se va reusi sa schimbam acel ceva sunt sigur ca vom schimba si in România.
Mult succes România!
oriunde te-ai afla......
Adrian Nita                        Roma 21/09/2014

Un comentariu:

  1. Salutari, si toate cele bune
    Din preocupari tangentiale traiectoriile noastre se intersectara si e pacat sa pierdem momentul si sa nu ne dam un romanesc "buna ziua".
    Sunt si eu unul dintre emigranti, doar ca "apele teritoriale" in care dau din maini spre a iesi la mal apartin spaniolilor si nu italienilor.
    Am vazut aici referinta spre ceea ce a a firmat Basescu (ca nu ne mai aflam in vreunul din anii anteriori anului 1989, si nici nu se poate intoarce cineva inapoi, nici macar "inapoi cu o secunda" d-apoi cu niste zeci de ani, si ca dorintele acelora care viseaza ne-realitati nu si le pot satisface nici ei insisi, nici nu li le pot fi satisfacute de altii.
    Suntem intotdeauna robi (cu lant mai scurt, sau mai lung, ai "circumstantelor" in mijlocul carora traim.
    Basescu a spus cu voce tare, o realitate, Ponta a spus cu voce tare, o visare (precum aceea cu "vrabia malai viseaza". Asa cum nici un fel de "om la apa" nu poate inota in locul altcuiva (fie mama, tata, proprii copii, ruda, cunoscut sau necunoscut), in situatia pe care o cunoastem drept "naufragiu" nici acel "om la apa" care inoata in acest "naufragiu permanen" caruia ii zicem "viata" nu o poate face.
    Dintre cei 14 candidati ce sunt acum in cursa-maraton catre functia de "jucator, coordonator de joc", doar Elena Udrea are acea capacitate specifica "coordonatorului de joc" din terenul de fotbal de a pre-pre-pre-pre-crea (ca in sah, avand anticipata perspectiva mutarilor pe multe mutari inainte) circumstante minim necesare ca sa castigam ceva asemanator "Cupei Europei".
    Desi in Viata (cea natural-umana si nu cea social-umana), nimeni nu are alt rol decat de "jucator", multi cred ca"pacalesc Viata" si se convertesc vremelnic (precum viseaza si Ponta, in "patroni de club", in "antrenori", in "arbitri", in "personal Tesa" in orice, numai "jucatori", asa cum i-a lasat Natura, nu ar sta.
    Ponta vrea sa ne fie (pe banii nostri), patron,Iohanis vrea sa ne fie antrenor, Macovei vrea sa ne fie arbitru. Singurul candidat care vrea sa ne fie "coleg" (precum un coleg de expeditie") este Elena Udrea. Cu ceilalti ne invartim in loc, in cercuri cu diametru mai mare sau mai mic, dar drumul de urmat nu este un cerc, ci un fel de "raza" (semi-dreapta al carui principiu il cunoastem dar a carei "lumina" are in fata "infinitul deschis".
    E posibil ca aceste cuvinte ale mele sa apara moderatorului acestui blog drept "neplacute si murdare". Imi rezerv dreptul de publica (cand voi crede de cuviinta) publica acest post si in blogul meu ("Emigrantul roman UE-ropean"). Salve si sa speram ca oamenii isi vor folosi spre a alege, mintea, si nu (spre "a gandi") orice alta parte a corpului.

    RăspundețiȘtergere

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .