Despre Proiectul "Te iubeste mama!"


Totul a plecat de la o idee pe care am avut-o in urma cu aproape un an. "Trebuie sa fac ceva pentru copiii romanilor plecati la munca in strainatate", mi-am zis atunci.
 
Eram de cativa ani buni in Italia, trecusem si eu prin spaimele si angoasele emigrantului, stiam ce se intampla in sufletul unei mame care se rupe de copilul ei si fuge in lumea larga sa munceasca pentru a-i putea asigura puiului ei un trai decent.


Stiam toate astea, dar un documentar vazut la postul de televiziune italian RAI3 m-a impresionat pana la lacrimi si nu m-a mai lasat sa dorm cateva saptamani. 

Documentarul este realizat de romanii Ionut Carpatorea, regizor si Sorin Manu, producator si cineast si vorbeste de cateva cazuri ale unor copii romani care s-au sinucis pentru ca nu au mai putut indura despartirea de mamele lor plecate la munca in Italia.
Documentarul "Singur acasa-o tragedie romaneasca" (http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-28da1b8b-7484-4d53-bc73-419e129e68a9.html) a fost redifuzat si pe alte canale italiene si in felul acesta au aflat si italienii ce sacrificii fac femeile venite din Romania care muncesc pentru ei. Atunci am inteles ca nu pot, ca nu am cum sa stau de-o parte. Trebuia neaparat sa fac ceva. Aveam deja o asociatie in Italia, la Milano unde locuiesc acum, din fericire, alaturi de fiul meu. Cand am infiintat Associazione delle Donne Romene in Italia - A.D.R.I. (http://it-it.facebook.com/AssociazioneDelleDonneRomeneInItalia) am gandit-o ca pe o asociatie socio-culturala care sa sustina integrarea romancelor, dar si a comunitatii romanesti in realitatea italiana, cu dorinta expresa de a pastra si mentine legaturile cu tara de origine. Atunci m-am gandit sa initiez Proiectul "Te iubeste mama!" menit sa faciliteze comunicarea audio-vizuala prin Skype - de la bibliotecile publice din cadrul Programului National Biblionet - intre copiii ramasi in Romania si parintii acestora, care sunt la munca in Italia. Scopul principal este acela de a preveni si diminua numarul de sinucideri in randul copiilor ramasi in Romania, carora deja italienii le-au dat un nume: "orfani bianchi".
Am aflat ca dintre cei peste un milion de romani care muncesc in Italia, numai in nord sunt peste 130.000 de femei cu varsta medie de 40 de ani, care si-au lasat copiii in Romania in grija celuilalt parinte, a bunicilor sau a unor rude. Exista si cazuri cand copiii au fost pur si simplu lasati singuri sa se descurce, iar in astfel de cazuri legatura cu mama din Italia se face destul de greu si rar. Numarul copiilor singuri lasati acasa in Romania se ridica la aproximativ 400.000.
Asa ca am inceput proiectul, mai intai pe reteaua de socializare Facebook: http://www.causes.com/causes/561490-te-iubeste-mama. Fiecare dintre prietenii mei - romani sau italieni - si-au anuntat la randul lor prietenii. De la bun inceput a fost alaturi de mine sora mea, care lucreaza pentru Programul National Biblionet (www.biblionet.ro), desfasurat de Fundatia IREX Romania si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) (www.anbpr.org.ro).
Proiectul a fost lansat la Biblioteca Metropolitana Bucuresti si a continuat la Biblioteca Judeteana Bacau. Prin Programul Biblionet un copil din Romania a carui mama munceste in Italia poate merge la biblioteca publica din satul, comuna, orasul in care locuieste si poate dialoga, gratuit, prin Skype cu mama sa. Am mai gasit si un " ambasador" al Proiectului "Te iubeste mama!": Narcis Iustin Ianau, adolescentul bacauan care a ajuns in finala concursului "Romanii au talent", datorita vocii sale de contratenor si care a acceptat sa se alature proiectului nostru pentru simplul motiv ca din cei 16 ani ai sai a stat numai 3 ani alaturi de mama lui obligata sa munceasca in Italia ca sa isi poata intretina familia.
Avem nevoie de sustinerea tuturor pentru a promova acest proiect care ar putea sa aline un pic dorul de parinti al micutilor romani ramasi singuri acasa. Ne dorim ca intr-un viitor nu foarte indepartat, site-ul www.teiubestemama.it sa devina un portal de comunicare intre romanii aflati la munca in strainatate si copiii sau rudele lor din Romania, datorita retelei foarte raspandite si bine puse la punct a bibliotecilor publice care au aderat la Programul Biblionet.
Urmatorul pas pe care intentionam sa-l facem este acela de a promova cat mai mult Proiectul nostru "Te iubeste mama!". In felul acesta, cat mai multi copii din Romania sa stie ca-si pot auzi si vedea parintii mai des decat o faceau inainte.

Silvia Dumitrache... Coordonator si initiator de Proiect "Te iubeste mama!"

Date de contact: e-mail: adri_milano@live.it / silvia_dumitrache@fastwebnet.it 20135 Milano; Via Friuli, 8/A

Postări populare

Ultimele comentarii