vineri, 14 decembrie 2012

În Moldova este cea mai scumpă energie electrică din CSI

Foto: noi.md
În Moldova este cea mai scumpă energie electrică din ţările CSI şi multe state europene, ocupînd locul 28 din 35. Totodată, potrivit rezultatelor studiului privind nivelul tarifelor la energia electrică pentru populaţie în diferite ţări ale Europei, Republica Moldova se află printre primele zece ţări cu cea mai ieftină electricitate pentru consumatori.

Clasamentul ţărilor Europei după preţul la energia electrică a fost întocmit în baza evaluării costurilor acesteia pentru populaţie, conform datelor celor mai recente ale comisiilor de statistică şi autorităţilor de reglementare. Calcularea preţului la energia electrice s-a efectuat prin convertirea monedei locale în ruble ruseşti la rata de schimb a Băncii Centrale a Rusiei.

Rezultatele clasamentului, întocmit de către experţii Centrul de analiză economică "RIA-Analitica", republica ocupă locul opt de la sfîrşitul rating-ului după preţurile la energie electrică, iar costul de 1 kW/oră de curent electric în ţară constituie în recalculare 4,27 ruble. În cele cinci ţări cu cea mai ieftină energie electrică, conform situaţiei de la începutul lui noiembrie 2012, liderul este Belarus, unde, potrivit experţilor din "RIA-Analitica", costul de 1 kW/oră pentru populaţie este de 1 rublă. Locurile doi şi trei de la sfîrşitul rating-ului le ocupă Ucraina (1,1 ruble per kW/oră) şi Kazahstanul (în medie, 2 ruble per kW/oră). Rusia se află pe locul patru de la sfîrşitul clasamentului cu 2,3 ruble. În acelaşi timp, potrivit experţilor, energia electrică în Moldova este mai scumpă decît în Bulgaria, membră a Uniunii Europene, unde consumatorii plătesc 3,39 ruble pentru 1 kW/oră, Norvegia (3,81 ruble), precum şi în România (4,21 ruble pentru 1 kW/oră). Cea mai scumpă electricitate este înregistrată în Danemarca, unde familiile achită, în recalculare, 12 ruble ruseşti pentru 1 kW/oră.

Printre primele cinci ţări cu cea mai scumpă energie electrică pentru locuitorii lor se numără, de asemenea, Germania (10,4 ruble per 1 kW/oră), Cipru (11,2 ruble), Belgia (9,33 ruble) şi Italia (8,76 ruble).


0 commenti:

Trimiteți un comentariu

Cuvinte neplacute si murdare vor fi sterse .