Declinul civilizaţiei Maya a fost provocat de o secetă uşoarăEfectele unei secete relativ slabe ar fi fost suficient pentru a pune capăt civilizaţiei clasice Maya, care a înflorit pînă la aproximativ anul 950 î. Hr. pe teritoriul actual al Mexicului de Sud şi Guatemalei.

Mult timp oamenii de ştiinţă considerau că prăbuşirea civilizaţiei Maya ar fi fost cauzată de o secetă severă.

Cu toate acestea, cercetările savanţilor britanici şi mexicani au arătat că reducerile anuale ale cantităţilor de precipitaţii cu numai 25-40% au fost suficiente pentru ca sursele sezoniere de apă proaspătă să fie reduse substanţial în regiune.

Rezultatele studiilor efectuate de către Centrul pentru Cercetare Ştiinţifică Yucatán, în colaborare cu Universitatea din Southampton, au fost publicate în revista ”Science”.

Conform acestor rezultate, chiar o uşoară scădere în precipitaţii a fost de ajuns pentru a epuiza rezervele de apă în zonele joase din Yucatan, unde nu există rîuri.

Pe parcursul a mai mulţi ani, arheologii continuă să polemizeze pe marginea cauzelor declinului civilizaţiei Maya, care a înflorit în America Centrală timp de şase secole şi a creat o cultură înalt dezvoltată.

Printre cauzele posibile, pe lîngă seceta, se menţionează un conflict civil, o epidemie a unei boli şi defrişările masive.
noi.md

Postări populare

Ultimele comentarii